Inloggning till Forum
Intressanta webblänkar

Internet, TV, IP-telefoni

Vårt eget fibernät med bredband för internet, TV och IP-telefoni.

TV-leverantör: Sappa.Telefon kundtjänst 0774-444 744 öppen alla dagar 8.00–22.00. Postdress: AB Sappa, Skårs Led 3B, 412 63, Göteborg. E-post: hej@sappa.se Webbadress: www.sappa.se

Internet-/ip-telefoni-/bredbandsleverantör: Stockholms Stadsnät. Telefon kundtjänst 08- 5012 20 10 öppen helgfria vardagar 8.00–20.00, lördag 11.00–15.00, söndag 11.00–15.00. Postadress: Stockholms Stadsnät AB, Box 1515, 171 29 Solna. Besöksadress: Parkvägen 2 A, Solna. E-post: support@stosn.se eller kundtjanst@stosn.se.

Webbadress: www.stockholmsstadsnat.se

Tips: Om nätet upplevs långsamt och ansluten fastighet har en router av märket Inteno som installerades då nätet byggdes, är en lämplig åtgärd att köpa en ny med 5 Ghz WiFi-frekvens. Detta kommer att snabba upp hastigheten avsevärt. En sådan router kan förslagsvis beställas av Stockholms Stadsnät då man erfarenhetsmässigt samtidigt får god hjälp med installation och driftsättning.

Innan ni gör en felanmälan, kolla först informationen ni har fått från samfällighetens hemsida, leverantören och leverantörens hemsida.

OBS! Om en tekniker kallas ut för felsökning och konstaterar att felet ligger i den egna TV-anläggningen, måste felanmälaren själv bekosta servicebesöket.

För att undvika onödiga debiteringar i samband med felanmälan ber vi er att först undersöka nedanstående punkter för att säkerställa att felet inte ligger i den egna TV-utrustningen:

 1. Att nätverkskabeln sitter i ordentligt och i rätt uttag i Inteno samt i Dilog box.

 2. Om annan utrustning är inkopplad mellan TV och nätverk uttag: koppla ur den och anslut endast TV:n till uttag i Inteno samt i Dilog box.

 3. Om möjligt prova med en annan nätverkskabel alternativt annan TV. - Gör en ny kanalsökning.

 4. Hör efter med dina grannar om de har samma fel (gäller kollektiva basutbudskanaler!). Detta för att verkligen försäkra er om att felet inte ligger i det egna hushållet. Ifall samma fel även finns hos dina grannar, gör en felanmälan.

 5. Om routern av typ Inteno är konstaterad trasig gör följande: Ring till Stockholms Stadsnät och beställ en ny att skickas till er hemadress. Be dem fakturera samfälligheten. Adress: Joakim Mattsson, Kärleksörtens Samfällighetsförening, Box 5119, 165 12 Hässelby. Stockholms Stadsnät kan på distans ge dig god hjälp med installation och driftsättning.

  Ersättningsutrustning för Inteno-routrar som gått sönder

  Originalroutern av fabrikat Inteno som installerades då vi driftsatte fibernätet ca 2010 med internetanslutning via Stockholms Stadsnät börjar bli till åren och har i några fall slutat att fungera. Förutom konvertering från fiber till koppartråd för ethernet dvs. utgöra en s.k. fiberkonverter har den tre ytterligare funktioner:

  1. routing för fler ip-adresser

  2. trådlöst ethernet dvs. wifi

  3. ip-telefoni

  Dessa tre funktioner saknas dessvärre i den ersättningsprodukt som erbjuds av Stockholms Stadsnät och enbart är en ren fiberkonverter. En ny produkt är på väg i början av 2024 som har stöd för de funktioner vi är vana vid dvs. routing, wi-fi och ip-telefoni.

  I våra stadgar står det endast att tillgång till kabel-tv ska finnas. Då fibernätet togs i bruk erbjöds emellertid tillgång till ip-telefoni som ett reservalternativ till fasta-/mobilnätet för att ringa exempelvis 112. Dessutom ingick wifi och routing så att fler enheter kunde anslutas. Att nätet ska fungera på detta sätt står angivet i verksamhetsbeskrivningen.

  För att bibehålla tidigare funktioner som den ursprungliga Intenoroutern har måste man förutom en ny fiberkonverter skaffa en router med wifi samt en s.k. SIP-box för ip-telefoni. På köpet av en modern router får man två wifi-nät – ett med frekvensen 2,4 Ghz och ett med 5,1 Ghz. 5,1 Ghz ger ett betydligt snabbare nät. En ny fiberkonverter inkl. montering av fackman kostar 3500 kr inkl. moms varav fiberkonvertern kostar 1395 kr. En SIP-box kostar 795 kr inkl. moms. En lämplig trådlös router kostar från ca. 1500 kr inkl. moms (aug. 2023).

  Styrelsen har under våren 2023 beslutat att samfälligheten tills vidare står för anskaffningskostnaden och montering av fiberkonverter och inköp av router med wifi samt om så önskas sip-box.

Kanallista

Kanal Plats nr

SVT 1 1

SVT 2 2

TV 3 3

TV 4 4

TV 6 6

Sjuan 7

TV 8 8

Kanal 9 9

TV 10 10

TV 11 11

Access TV 15

SVT Kunskapskanalen 16

SVT 24/Barnkanalen 17

Sappa Kanalen 19

SVT 1 HD 21

SVT 2 HD 22

Kanal 5 25

MTV 35

Paramount Network 36

Discovery Channel 37

TV Global 58

TV 12 137

TV Finland 157

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.